Molendag

Molendag
Molendag

Op de tweede zaterdag en zondag van mei is het Nationale Molendag. Op die dagen zijn 950 wind- en watermolens in heel Nederland open voor bezoekers.

Eeuwenlang hebben molens een belangrijke rol gespeeld bij het droogleggen van stukken land, het verwerken van grondstoffen en het fabriceren van producten. Lees verder op holland.com over de geschiedenis van molens. Lees op visitheerde.com over de molens in de gemeente Heerde.

MOLEN FIETSTOCHT

De Molenstichting organiseert op Nationale Molendag vaak de Molen Fietstocht. De Molen Fietstocht gaat langs wind- en watermolens en door de plaatsen Wapenveld, Marle, Veessen en Heerde. Er zijn speciale activiteiten die dag. De bloeiende boomgaarden langs de IJssel, het proeven van streekproducten en boeiende verhalen van molenaars dragen zeker bij aan de beleving van deze fietstocht.

FIETSTOCHT MOLENDAG ZATERDAG 13 MEI MET MOLENS, BIER, IJS EN GLUREN NAAR WEIDEVOGELS

Het comité molen de Vlijt heeft voor zaterdag 13 mei 2023 een fietstocht op poten gezet waarbij de deelnemers naast een bezoek aan een vijftal molens, ook het proces van bierbrouwen volgen, genieten van heerlijk boerenijs, ze kunnen gluren naar weidevogels en genieten van het piratenkoor Wapenveldse Padd’n. Starten kan die dag in Wapenveld, Heerde en Veessen. De fietstocht is ongeveer 30 km.

Met de organisatie van de fietstocht herstelt het comité de traditie die door de uitbraak van corona werd gebroken. De route is uitgezet door de gemeente Heerde met een uitstapje naar Marle. Deelnemers kunnen starten kan tussen 10.00 en 13.00 uur op Vrieze’s Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld, bij Bats! naast de molen aan de IJsseldijk in Veessen en bij Jobse&Jobse in de watermolen aan de Beeklandseweg in Heerde.

VRIEZE’S ERFGOED

Langs de route worden zijn van activiteiten opgenomen die van de tocht een boeiend uitstapje maken. Op Vrieze’s Erfgoed is molen de Vlijt geopend, kunnen kinderen naar hartenlust spelen, presenteert Eetit haar nieuwe Foodtruck en is de bijenstal open waar kinderen kaarsen kunnen dompelen. Tussen 14.00 en 15.00 uur is het piratenkoor de Wapenveldse Padd’n aanwezig en staat ook ‘Daar bij die molen’ op het repertoire.

FRATERLAB

Aan de Kloosterweg in Wapenveld zijn de brouwers van het Fraterlab actief en kunnen deelnemers de brouwerij bezoeken en alle informatie krijgen over het proces van het bierbrouwen.

WEIDEVOGELS

Op weg van Wapenveld naar Marle fietsen de deelnemers door een voor deze regio belangrijk weidevogelgebied. Hier staan aan de Schraatgravenweg vrijwilligers klaar met speciale vogelkijkers zodat er gegluurd kan worden naar de (jonge) weidevogels.

SIERAAD AAN DE IJSSEL

Molenaar Kees van Beuningen op molen de Vlijt in Marle geeft deze dag doorlopend rondleidingen en biedt op de Molendag het boek over de molen ‘Sieraad aan de Ijssel’ aan tegen een speciale prijs en er zijn doorlopend rondleidingen.

HERVORMDE KERK

Deelnemers fietsen vervolgens door Vorchten waar MFC De Verbinding open is en de Hervormde kerk, een van de oudsten van Nederland, bezocht kan worden.

IJSBOERDERIJ

En op weg van Vorchten naar Veessen laat IJsboerderij Schellenberg de deelnemers graag genieten van het heerlijke boerenijs en kan men de stallen bekijken waarin de koeien verblijven die de melk als grondstof voor dit product leveren.

BATS!

In Veessen is de mölle van Bats onder zeil en ook is de winkel Bats! in de naastgelegen Stoom van Jan geopend voor het publiek dat daar ook kan genieten van koffie/thee en wat lekkers.

EETWINKEL

In Heerde is de watermolen aan de Beeklandseweg in de route opgenomen en sinds kort is daar de Eetwinkel van Jobse&Jobse gevestigd. Deelnemers kunnen er de ‘smaak van Heerde’ proeven en naast hapjes ook genieten van een complete lunch.

ZUIVELMUSEUM

Vanuit Heerde gaat de tocht naar het Zuivelmuseum Erve IJzerman aan de Kanaaldijk in Wapenveld. Deelnemers aan de fietstocht kunnen er onder leiding van een gids de bijzondere rosmolen in het pand bezoeken. Wil men het volledige Zuivelmuseum bezoeken, dan moet de normale entreeprijs betaald worden.

PUZZELKAART

Deelname kost 2,50 per persoon en kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen gratis mee doen. De deelnemers ontvangen een puzzelkaart om bij de verschillende hierboven genoemde deelnemers een letter te verzamelen. Daaruit moet een woord gevormd worden en onder de goede antwoorden worden een drietal pakketten met streekproducten a 40 euro verloot.